Budowa i remont

Te potrawy przyrządzisz na grillu

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Nie ma Majówki czy wakacji w Polsce bez grilla i związanych z nim spotkań towarzyskich. Już pierwsze promienie słońca i kilkanaście stopni ciepła na termometrze wystarczą, aby nad ogrodami i działkami zaczął unosić się dym i aromat grillowanej kiełbasy. Grillowanie można uznać wręcz za polską tradycję, a w ten sposób można przygotować o wiele więcej potraw, niż kiełbasę. Oto nasze przepisy na pyszne potrawy z grilla.   

Mięsa na grilla  

Absolutnym klasykiem, jeśli chodzi o potrawy z grilla, tuż po kiełbasie, jest karkówka. Marynowane w przyprawach i musztardzie plastry mięsa doprawione dodatkowo aromatem dymu to rarytas dla bardzo wielu osób. Karkówka to jednak nie jedyny rodzaj mięsa, które doskonale smakuje po przyrządzeniu na grillu. Steki wołowe grillowane na ogniu smakują całkowicie inaczej niż te smażone na patelni. Wspaniałym i oryginalnym smakiem charakteryzują się także grillowane polędwiczki wieprzowe. Przez wysoką zawartość tłuszczu, na grillu fenomenalnie wypada też boczek, który staje się bardzo miękki i soczysty. Kluczem do sukcesu jest tutaj dobrej jakości, soczyste mięso i odpowiednio skomponowana marynata. 

Podstawą każdej marynaty jest olej, ponieważ tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku. Z uwagi na to, że mięso na grillu osiąga bardzo wysoką temperaturę, zamarynuj je w oleju rzepakowym, który nie pali się pod wpływem intensywnego ciepła. Przyprawy, jakich nie może zabraknąć w marynacie to słodka i wędzona papryka, chilli, kumin, czosnek, cebula oraz zioła, takie jak majeranek, tymianek, rozmaryn i oregano. Wiele osób dodaje do marynaty także musztardę lub chrzan oraz miód, który nadaje mięsu wielowymiarowy smak. 

Dania wegetariańskie na grilla  

Grill to wydarzenie nie tylko dla mięsożerców. Osoby, które nie jedzą mięsa nie muszą zadowalać się sałatką. Grillowane warzywne szaszłyki z cukinii, pomidora, papryki i cebuli na pewno przypadną do gustu nie tylko weganom. Dla gości jedzących nabiał świetnym daniem będą pieczone w żarze grilla ziemniaki z masłem czosnkowym. Doskonale smakuje także podgrzany na grillu ser pleśniowy typu camembert lub brie.

Wszystkie te potrawy mają jedną wspólną cechę – do ich przyrządzenia potrzebna jest bardzo wysoka temperatura. Warzywa oraz ser należy przygotowywać krótko,ale w możliwie jak najwyższej temperaturze, aby nie wysuszyły się za bardzo, a jedynie przypiekły. Ziemniak z kolei potrzebuje wysokiej temperatury przez długi czas. Do przygotowania tych dań najbardziej sprawdzi się grill z pokrywą

Banany z grilla  

Pysznym, choć nieoczywistym połączeniem, które na pewno zaskoczy i zachwyci Twoich gości jest banan z boczkiem. Obrane ze skórki banany należy owinąć plastrami surowego wędzonego boczku i zgrillować tak, by stał się on chrupiący. Podgrzany banan zmieni nieco konsystencję, a jego słodki smak połączy się ze słonym boczkiem, by stworzyć naprawdę wspaniałą kompozycję.

Dla gości niejedzących mięsa możesz przygotować wersję tego dania z wędzonym serem górskim, który da podobny efekt. Miękkie i rozpływające się pod wpływem gorąca banany mogą nie sprawdzić się na tradycyjnym ruszcie. Jeśli chcesz je przygotować, zaopatrz się w tacki lub wykorzystaj grill gazowy z płytą żeliwną. Grillowanie na płycie ma swoje zalety, między innymi właśnie przy przygotowywaniu potraw ze składników, które topią się od ciepła. Taką płytę jest też łatwiej umyć i dokładnie doczyścić, niż pręty na ruszcie.

Zdj. główne: Z Grills Australia – zgrills.com.au/unsplash.com

Ocieplenie poddasza – o tym musisz pamiętać
Poprzedni artykuł
Pomysły na spędzenie czasu z dzieckiem
Następny artykuł
Aleksandra Nowak
Uwielbia zmieniać wystrój wnętrz i pielęgnować małe rośliny doniczkowe. Interesują ją zmiany w designie i nowych trendach aranżacji wnętrz.
Może Cię zainteresować

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *