Reklama

Jak parzyć i podawać kawę?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Kawa to napój, który towarzyszy nam od setek lat. Wiele osób nie wyobraża sobie poranka lub spotkania towarzyskiego bez kawy. Mimo to wciąż spora część z nas nie wie, jak prawidłowo zaparzyć kawę, aby wydobyć bogactwo aromatu i smaku. Jak więc zaparzyć kawę, aby odkryć jej pełny potencjał? Dowiesz się z tego artykułu!

Kawy włoskie – jak zaparzyć kawę w prawdziwie włoskim stylu?

Bez wątpienia najpopularniejsze są tak zwane włoskie metody parzenia kawy. W końcu kto z nas nie słyszał nigdy o espresso lub cappuccino. Włoska kultura picia kawy na dobre zakorzeniła się bowiem w całej Europie. Jak jednak zaparzyć taką prawdziwą włoską kawę?

Przede wszystkim potrzebna będzie odpowiednio dobrana i zmielona kawa ziarnista. Do kaw włoskich, czyli tych przygotowanych na bazie espresso, najlepiej pasować będzie średnio lub ciemnopalona kawa z Brazylii, lub z Gwatemali. Są to prawdziwe klasyki, jeśli chodzi o kawę pod espresso. Cechują się ona bowiem charakterystyczną nutą czekolady i orzecha oraz delikatną goryczą. Możesz postawić zarówno na blend kaw, jak i na kawę single origin.

Potrzebny będzie także sprzęt do zaparzenia kawy. W przypadku kawy we włoskim stylu należy użyć klasycznej kawiarki lub ekspresu ciśnieniowego. Tą metodą będziesz w stanie przygotować także pyszną cremę, czyli kawę z charakterystyczną pianką.

Mówiąc o włoskich kawach, nie można nie wspomnieć o sposobach serwowania kawy. Wszystkie kawy w stylu włoskim są przygotowywane na bazie espresso, czyli mocnego shota kawy. Następnie dodaje się do niego wodę lub mleko w różnych proporcjach – w taki sposób uzyskasz między innymi cappuccino, latte, mocha, flat white, czy wiele innych. Możesz także zaserwować samo espresso w ślicznej malutkiej filiżance, którą znajdziesz na przykład na stronie https://otoporcelana.pl/.

Alternatywne metody parzenia

W ostatnim czasie na popularności zyskują również tak zwane alternatywne metody parzenia kawy. Zalicza się do nich między innymi parzenie kawy przy użyciu ekspresu przelewowego, french pressa, aero pressa, drippera, czy też chemexa. Warto także pamiętać, że do przygotowania naparu taką właśnie alternatywną metodą wykorzystuje się całkowicie inne ziarna niż w przypadku espresso. Najczęściej są to kawy jasnopalone, ze wszystkich zakątków świata. Również w tym przypadku możesz postawić zarówno na kawy jednorodne, jak i na autorskie blendy. Kawy te mogą charakteryzować się nutą owocową oraz kwiatową. Warto także podkreślić, że kawy parzone metodami alternatywnymi cechują się większą kwaskowatością, a wszystkie aromaty są o wiele mocniej wyczuwalne. 

Zdjęcie główne: pexels.com/ Alexas Fotos

Sadzonki truskawek – wszystko co trzeba o nich wiedzieć
Poprzedni artykuł
Klimatyzator – inwestycja na cały rok
Następny artykuł
Aleksandra Michaliszyn
Na co dzień studentka public relations, w wolnych chwilach fanka DIY oraz miłośniczka sportu. Ceni sobie unikatowość i ciekawe rozwiązanie, szczególnie w zakresie aranżacji wnętrz.
Może Cię zainteresować

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *