Coraz więcej osób świadomie segreguje śmieci, dlatego powszechnym rozwiązaniem jest posiadanie kompostownika. Czy można mieć kompostownik w mieszkaniu?
Czym jest kompostowanie odpadów?
Kompostowanie odpadów jest ekologicznym recyklingiem, z którego powstaje nawóz bogaty w składniki odżywcze.
Kompostownik wg prawa
W rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z 12 kwietnia 2002 r. zostały określone warunki dla kompostowników o objętości od 10 do 50 m3, czyli:
- odległość od okien i drzwi powinna wynosić minimum 30 m,
- od sąsiada 7,5 m.
Mikrokomopostownik
Mikrokompostownik nie jest obiektem budowlanym w świetle prawa, dlatego nie stosuje się regulacji prawnych dotyczących odległości od sąsiada. Mały kompostownik nie może zakłócać korzystania z sąsiedniej nieruchomości ani naruszać ogólnych norm społeczno- gospodarczych.
Czy każdy może założyć kompostownik?
Każdy, kto jest lokatorem mieszkania w bloku, może założyć kompostownik. Niezależnie, czy lokal posiada balkon, czy nie. Najnowocześniejsze kompostowniki:
- spełniają wymogi sanitarne,
- wyglądają bardzo estetycznie,
- zatrzymują zapach biologicznych odpadów we wnętrzu.
Jakie są zalety założenia kompostownika w mieszkaniu?
Kompostowanie odpadów biologicznych w mieszkaniu ma bardzo wiele zalet:
- jest ekologicznym rozwiązaniem ograniczającym produkcję odpadów;
- można uzyskać naturalny nawóz do uprawiania roślin;
- można uzyskać płyn do podlewania domowych kwiatów;
- eliminuje zagrożenia sanitarno-epidemiologiczne;
- powoduje wolniejsze zapełnianie się kosza na śmieci
- zmniejsza ryzyko nieprzyjemnych woni w mieszkaniu.
Jakie są zalety używania kompostu jako nawozu?
Kompost nazywany jest przez wielu ogrodników czarnym złotem, ponieważ:
- jest w pełni naturalny,
- jest zdrowym dodatkiem wzmacniającym uprawę,
- jest darmowy,
- jest bogaty w składniki odżywcze i minerały niezbędne do prawidłowego wzrostu roślin;
- pomaga przyjąć się roślinom po przesadzeniu;
- przyspiesza procesy zachodzące w glebie.
Rodzaje kompostowania
Rodzaj kompostowania należy dobrać do miejsca:
- kompostowanie pryzmowe – stosowane jest z dala od domów;
- kompostowanie w pojemniku – kompostowanie w plastikowym pojemniku, ten sposób polecany jest dla osób posiadających działki lub ogrody;
- kompostowanie z dżdżownicami – w tym sposobie kompostowania biorą udział dżdżownice, które przyspieszają cały proces. Sposób ten zalecany jest dla właścicieli balkonów, piwnic i garaży.
Metody kompostowania
Aby brzydki zapach nie wydobywał się poza kompostownik, odpady biologiczne należy poprawnie kompostować. Można to zrobić w:
- sposób pasywny – naturalne kompostowanie, odbywające się w niskiej temperaturze. Metoda ta nie eliminuje mikroorganizmów wywołujących choroby;
- sposób aktywny – kontrolowanie kompostownika, w którym rozkład odpadów jest ściśle monitorowany i regulowany. Rozkład odpadów odbywa się w wyższej temperaturze, co przyspiesza cały proces i likwiduje mikroorganizmy wywołujące choroby.
>> Zobacz też: Ponadczasowa biel na ścianie – proste rozwiązanie dekoracyjne
Jak długo powstaje kompost?
Szybkość powstawania kompostu jest zależna od:
- metody kompostowania,
- rodzaju pojemnika,
- pory roku,
- odpowiednich warunków do dojrzewania.
Kompostowanie zachodzi bardzo szybko w zamkniętym pojemniku, przy małej ilości odpadów.
Co można wrzucać do kompostownika?
Odpady, które są wrzucane do kompostownika, mogą wzbogacić kompost lub wywoływać nieprzyjemny zapach i obniżyć właściwości kompostu.
Do kompostownika można wrzucać:
- organiczne odpady kuchenne, np. skorupki z jaj, obierki, fusy po kawie;
- torebki po herbacie;
- ścinki ogrodnicze ze zdrowych roślin;
- resztki owoców i warzyw;
- słomę;
- wióry;
- korę;
- liście ze zdrowych roślin;
- popiół drzewny;
- torf;
- nawozy mineralne;
- pieczywo;
- papier toaletowy, ręczniki papierowe, chusteczki – nie zawierające barwników.
Kompostownik do domu, jaki wybrać?
Kompostownik w mieszkaniu usytuowany jest najczęściej na balkonie lub w kuchni, dlatego powinien być dobrany do miejsca, w którym się znajduje. Do domu zaleca się kompostownik:
- Bokashi – kompostownik do kuchni,
- URBALIVE 57 – kompostownik na balkonie.
- Wermikompostownik – kompostownik z hodowlą robaków, który można przetrzymywać na balkonie lub w piwnicy.
W jakim miejscu w mieszkaniu umieścić kompostownik?
Kompostownik domowy wymaga odpowiedniej lokalizacji, która chroni właścicieli mieszkania i sąsiadów przed nieprzyjemnym widokiem. Jeśli kompostownik znajduje się na balkonie, to w mroźne dni należy go przenosić do mieszkania.
Jak rozpocząć kompostowanie w mieszkaniu?
Jeśli miejsce i pojemnik na kompostownik jest wybrane, to należy przygotować początkowy materiał kompostowy. Najlepiej do tego nadają się rozdrobniony:
- stary papier,
- skorupki po jajkach,
- wytłoczki od jajek,
- kartony.
Materiały te należy położyć na dnie pojemnika, następnie przysypać ziemią, a na górę wysypać odpadki organiczne np. obierki z warzyw i owoców – całość należy dokładnie wymieszać.
O czym należy pamiętać, mając kompostownik w mieszkaniu?
Należy regularnie usuwać soki, które zbierają się na dnie kompostownika. W przypadku braku ich usuwania wytwarzają się niekorzystne dla kompostu bakterie i niemiły zapach.
Cały proces kompostowania trwa kilka miesięcy. Gdy kompost jest gotowy, ma ciemnobrązowy kolor i pachnie ziemią.