Miliony ton jedzenia w koszu. Jak koronawirus wpłynął na marnowanie żywności w domach?
Trendy

Miliony ton jedzenia w koszu. Jak koronawirus wpłynął na marnowanie żywności w domach?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Według najnowszych danych aż 1/3 żywności ląduje w koszu. Niestety Polska jest obecnie na 5 miejscu jeśli chodzi o wyrzucanie jedzenia. Pandemia nie zmieniła naszych złych przyzwyczajeń. Przed pierwszą falą pandemii wiele osób wykupywało jedzenie na zapas z obawy o zamknięcie sklepów. Nic takiego jednak się nie wydarzyło i wiele żywności wylądowało w koszu. 

Z obawy przed zarażeniem w wielu domach zaczęto również zamawiać jedzenie na dowóz, dlatego żywność zakupiona w sklepach została wyrzucona. Koronawirus zmienił jednak niektóre zachowania konsumentów na lepsze. Kupujemy znacznie mniej, a spędzanie czasu w domu sprzyja wspólnemu gotowaniu. Wiele znanych osób promuje pieczenie chleba, czy przedstawia sposoby na zamrażanie i wekowanie żywności, aby się nie marnowała. Powstają aplikacje, takie jak To Good To Go, które w znacznym stopniu pomagają w planowaniu wydatków związanych z zakupem żywności. Aplikacja To Good To Go oferuje zamawianie paczek niespodzianek z danego lokalu, w których znajdują się produkty zdatne do spożycia. Pozwala to na znacznie lepiej zaplanować zakupy spożywcze. Można w łatwy sposób zmniejszyć ilość kupowanego jedzenia, planując posiłki oraz mrożąc te produkty, których nie zużyliśmy.  

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Przygotuj swój dom na sezon grzewczy – co warto zrobić?
Przygotuj swój dom na sezon grzewczy – co warto zrobić?
Sezon grzewczy rozpoczyna się najczęściej pod koniec października. Warto przedtem sprawdzić stan grzejników, odkręcić je oraz odpowietrzyć.
Jakie są rodzaje umywalek?
Jakie są rodzaje umywalek?
Nie wiesz, jaką umywalkę wybrać do nowej łazienki? Dowiedz się, jakie rodzaje umywalek znajdziesz w sklepach oraz wybierz najodpowiedniejszą armaturę dla Twojej łazienki.
Mała spiżarnia — o czym pamiętać podczas urządzania?
Mała spiżarnia — o czym pamiętać podczas urządzania?
Spiżarnia, nawet niewielka, daje spore możliwości i ułatwia przechowywanie zapasów żywności. Jak ją zorganizować, żeby była funkcjonalna? Podpowiadamy!
Ostatnie wpisy