Miliony ton jedzenia w koszu. Jak koronawirus wpłynął na marnowanie żywności w domach?
Designed by Freepik
Trendy

Miliony ton jedzenia w koszu. Jak koronawirus wpłynął na marnowanie żywności w domach?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Według najnowszych danych aż 1/3 żywności ląduje w koszu. Niestety Polska jest obecnie na 5 miejscu jeśli chodzi o wyrzucanie jedzenia. Pandemia nie zmieniła naszych złych przyzwyczajeń. Przed pierwszą falą pandemii wiele osób wykupywało jedzenie na zapas z obawy o zamknięcie sklepów. Nic takiego jednak się nie wydarzyło i wiele żywności wylądowało w koszu. 

Z obawy przed zarażeniem w wielu domach zaczęto również zamawiać jedzenie na dowóz, dlatego żywność zakupiona w sklepach została wyrzucona. Koronawirus zmienił jednak niektóre zachowania konsumentów na lepsze. Kupujemy znacznie mniej, a spędzanie czasu w domu sprzyja wspólnemu gotowaniu. Wiele znanych osób promuje pieczenie chleba, czy przedstawia sposoby na zamrażanie i wekowanie żywności, aby się nie marnowała. Powstają aplikacje, takie jak To Good To Go, które w znacznym stopniu pomagają w planowaniu wydatków związanych z zakupem żywności. Aplikacja To Good To Go oferuje zamawianie paczek niespodzianek z danego lokalu, w których znajdują się produkty zdatne do spożycia. Pozwala to na znacznie lepiej zaplanować zakupy spożywcze. Można w łatwy sposób zmniejszyć ilość kupowanego jedzenia, planując posiłki oraz mrożąc te produkty, których nie zużyliśmy.  

Jak dbać o meble ogrodowe zimą?
Poprzedni artykuł
Co możesz robić zimą w ogrodzie?
Następny artykuł
Anna Dobrut
Copywriterka i fanka nowości wnętrzarskich. Studiowała filologię polską ze specjalnością redakcyjno-wydawniczą. Właścicielka firmy Hero-Writer, zajmującej się marketingiem internetowym oraz copywritingiem. Interesuje się również nowymi trendami oraz modą.
Może Cię zainteresować

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *