Curtis Adams/pexels.com
KuchniaWnętrza

Ergonomia w kuchni – jak dobrze zaplanować przestrzeń?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Każdemu, kto urządza dom, zależy na tym, aby było w nim nie tylko estetycznie, ale też jak najbardziej wygodnie i funkcjonalnie. Oto kilka wskazówek, które pomogą zaprojektować ergonomiczną kuchnię.

Odpowiednia organizacja miejsca w kuchni równa się wygoda, efektywność i szybsze działanie. Wystarczy poznać, a następnie wprowadzić w życie kilka ważnych, niezbyt skomplikowanych zasad, które uczynią przestrzeń bardziej praktyczną, przemyślaną oraz dostosowaną do jej użytkowników. Ergonomia ma naprawdę duże znaczenie, a dzięki niej wykonywanie kuchennych obowiązków może stać się o wiele przyjemniejsze.

Aby to osiągnąć, trzeba wziąć pod uwagę panujące w pomieszczeniu warunki, na przykład jego wielkość i kształt. Ergonomia w kuchni może odnosić się do niemal wszystkich jej aspektów, takich jak układ mebli, ich wysokość i głębokość, rozmieszczenie niezbędnych sprzętów, a nawet oświetlenie.

Podział na strefy

Niezwykle istotnym etapem podczas rozplanowywania przestrzeni w kuchni jest podzielenie jej na strefy. Każda z nich musi mieć przypisane konkretne przeznaczenie. Służy to przede wszystkim ułatwieniu poruszania się po pomieszczeniu, a także zwiększeniu wygody. Wyróżnia się 5 stref. Powinny być umiejscowione obok siebie zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Należą do nich kolejno:

  • strefa zapasów – składa się z lodówki, zamrażarki i szafek na jedzenie. Zaleca się, aby była ona umieszczona blisko wejścia, co ułatwi rozpakowywanie zakupów, a później proces przygotowywania posiłków;
  • strefa przechowywania – znajdują się w niej szafki służące do schowania akcesoriów kuchennych, sprzętów czy naczyń. Dobrze jest zaplanować ją tak, aby wszystko, co najbardziej potrzebne, było dostępne pod ręką, oraz ograniczyć schylanie się. Nie zapominajmy tutaj też o wykorzystaniu górnych mebli;
  • strefa zmywania – tworzy ją zlew, zmywarka oraz kosze na śmieci. Praktycznym rozwiązaniem w przypadku tych ostatnich jest zastosowanie wygodnej, wysuwanej szuflady;
  • strefa przygotowywania posiłków – w związku z pracą wykonywaną w kuchni trzeba zwrócić uwagę przede wszystkim na wysokość i szerokość blatów. W skład tej strefy wchodzą też służące do gotowania deski, noże czy pojemniki na przyprawy;
  • strefa gotowania –  do niej należą niezbędne sprzęty, jak piekarnik, kuchenka z umieszczonym nad nią okapem oraz mikrofalówka.

Trójkąt roboczy

Zasada tak zwanego trójkąta roboczego odnosi się do ułożenia w kuchni trzech kluczowych sprzętów, czyli lodówki, kuchenki oraz zlewu. W ergonomicznej kuchni należy dążyć do tego, aby zachować między nimi odpowiednią odległość. Najlepiej, aby była nieduża, a wszystkie razem tworzyły kształt trójkąta.

Układ i kształt kuchni

Dla osiągnięcia lepszej ergonomii w kuchni zaleca się zastosowanie na przykład układu dwurzędowego, to znaczy ułożenia mebli w dwóch liniach, równolegle do siebie, co pozwoli na większą swobodę w korzystaniu z pomieszczenia. Po jednej stronie najlepiej umieścić zlew, blat roboczy i kuchenkę z piekarnikiem, a naprzeciwko niej lodówkę i szafkę z dodatkowym blatem. Jej przeciwieństwo, czyli zabudowa jednorzędowa, stosowana jest głównie w małych kuchniach i jest o wiele mniej funkcjonalna.

Rozmieszczenie poszczególnych elementów kuchni trzeba dopasować do jej warunków, dlatego popularnymi rozwiązaniami pozwalającym na zwiększenie ergonomii jest ustawienie ich w kształcie różnych liter, na przykład L, G lub U. Wszystko zależy od możliwości wnętrza oraz naszych potrzeb.

Zdjęcie główne: Curtis Adams/pexels.com

Płyta OSB na poddasze – co warto wiedzieć?
Poprzedni artykuł
Baterie bezdotykowe kuchenne – jeszcze wygodniejsze mycie rąk
Następny artykuł
Może Cię zainteresować

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *