Jak podawać pieczywo do stołu?
Designed by Freepik
JadalniaWnętrza

Jak podawać pieczywo do stołu?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Przyjmujesz gości na pyszną kolację albo świąteczne śniadanie? Zastanawiasz się jak podać pieczywo do stołu, aby każdy mógł komfortowo wziąć kromkę dla siebie? Sprawdź nasz krótki poradnik!

W czym przechowywać pieczywo na stole?

Jeśli podajesz pieczywo do stołu, ułóż je w wiklinowym koszyczku lub innym otwartym, stylowym pojemniku, który jest przeznaczony do kontaktu z żywnością. Nawet jeśli nie jest to uroczysta kolacja czy świąteczne śniadanie, udekoruj materiał serwetką. Najlepiej, aby pasowała ona do dekoracji na stole. Serweta pełni też bardzo ważną rolę, a mianowicie, przykryjesz nią pieczywo, aby nie wyschło podczas spotkania.

Pieczywo jako ważny element dania

Pamiętaj o tym, że chleb powinien być pokrojony w kromki, a bułki podaje się w całości. Jeśli chcesz zaserwować chałkę, pokrój ją na skos. Kiedy pieczywo jest elementem głównego dania, możesz nakryć do stołu w taki sposób, aby obok klasycznego talerza znajdował się jeden mniejszy, wraz z nożem do smarowania. Niewykluczone też jest przechowywanie kromki chleba bezpośrednio na głównym talerzu.

Jeśli samodzielnie przygotowałeś chleb i chcesz się nim pochwalić wśród gości, podaj go na drewnianej desce do krojenia i przygotuj odpowiedni nóż. Pamiętaj, aby go wcześniej naostrzyć.

Wąskie przejście – jaka szafa sprawdzi się w przedpokoju?
Poprzedni artykuł
Firma Redro.pl pomaga czworonogom
Następny artykuł
Joanna Brzykcy
Redaktorka i autorka bloga Rozdomowiona o organizacji domu, sprzątaniu i gotowaniu. Z wykształcenia dziennikarka, prowadzi własną działalność, która związana jest od lat z content marketingiem. Miłośniczka dobrej kawy, gier planszowych, seriali i podróży po europejskich miastach. Przekonana jest, że dom powinien być przytulny i zadbany, aby móc w nim przyjemnie odpoczywać po trudnym dniu.
Może Cię zainteresować

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *