Przyjmujesz gości na pyszną kolację albo świąteczne śniadanie? Zastanawiasz się jak podać pieczywo do stołu, aby każdy mógł komfortowo wziąć kromkę dla siebie? Sprawdź nasz krótki poradnik!
W czym przechowywać pieczywo na stole?
Jeśli podajesz pieczywo do stołu, ułóż je w wiklinowym koszyczku lub innym otwartym, stylowym pojemniku, który jest przeznaczony do kontaktu z żywnością. Nawet jeśli nie jest to uroczysta kolacja czy świąteczne śniadanie, udekoruj materiał serwetką. Najlepiej, aby pasowała ona do dekoracji na stole. Serweta pełni też bardzo ważną rolę, a mianowicie, przykryjesz nią pieczywo, aby nie wyschło podczas spotkania.
Pieczywo jako ważny element dania
Pamiętaj o tym, że chleb powinien być pokrojony w kromki, a bułki podaje się w całości. Jeśli chcesz zaserwować chałkę, pokrój ją na skos. Kiedy pieczywo jest elementem głównego dania, możesz nakryć do stołu w taki sposób, aby obok klasycznego talerza znajdował się jeden mniejszy, wraz z nożem do smarowania. Niewykluczone też jest przechowywanie kromki chleba bezpośrednio na głównym talerzu.
Jeśli samodzielnie przygotowałeś chleb i chcesz się nim pochwalić wśród gości, podaj go na drewnianej desce do krojenia i przygotuj odpowiedni nóż. Pamiętaj, aby go wcześniej naostrzyć.