KuchniaWnętrza

Zarazki w domu – gdzie znajdują się szkodliwe mikroorganizmy?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

W ostatnich miesiącach przekonaliśmy się, jak ważne jest częste mycie rąk oraz dezynfekcja powierzchni. Szkodliwe drobnoustroje przebywają nie tylko w miejscach publicznych, ale także w sypialni, łazience czy kuchni. Zobacz, gdzie są zarazki w domu, a także jak z nimi walczyć.

Bakterie i wirusy w domu – gdzie są?

Szkodliwe bakterie i wirusy w domu najczęściej przynosimy my, czyli domownicy z zewnątrz. Osadzają się na zakupach czy ubraniach. Wiele z nich osadza się w kuchni, w tym gronkowiec złocisty czy pałeczki E. Coli. Bakterie mogą przedostać się do Twojego domu także z surowego mięsa i niemytych warzyw oraz owoców.

Lista przedmiotów, na których osadzają się bakterie i wirusy w domu:

  • gąbki do naczyń,
  • zlew kuchenny,
  • baterie łazienkowe,
  • blat kuchenny,
  • deski do krojenia,
  • włączniki światła.

Najbardziej niebezpieczne miejsca to takie, które jest ciepłe i wilgotne. To środowisko sprzyja rozwojowi szkodliwych mikroorganizmów.

Warto też zwrócić uwagę na takie powierzchnie jak:

  • ścierki do czyszczenia,
  • piloty,
  • klamki,
  • domofony,
  • klucze,
  • pojemniki do przechowywania kawy, herbaty, mąki czy innych produktów sypkich.

Jak uniknąć bakterii i wirusów w domu?

Gąbki do mycia trzeba często wymieniać, a deskę do krojenia dokładnie myć. Ważne jest także dbanie o czystość toalety czy klamek. Wystarczy regularne sprzątanie oraz dezynfekcja. Warto rozpocząć od mycia rąk zaraz po przyjściu do domu, a także pilnowania, aby dzieci nie wkładały bez przyczyny rąk do buzi. Trzeba nauczyć się nawyków częstego mycia rąk oraz regularnego czyszczenia powierzchni. Do tego dobrze jest użyć środków dezynfekujących na blat kuchenny oraz miejsca narażone na przebywanie szkodliwych mikroorganizmów. Po gotowaniu i przygotowywaniu potraw, w tym kontakcie z surowym mięsem, konieczna jest dezynfekcja. Przed każdym spożyciem warzyw i owoców – umyj je.

Pamiętaj o tym, aby wybierać takie środki, które posiadają atesty oraz są bezpieczne.

Kompostownik w mieszkaniu – czy to możliwe?
Poprzedni artykuł
Podatek cukrowy – co warto wiedzieć?
Następny artykuł
Joanna Brzykcy
Redaktorka i autorka bloga Rozdomowiona o organizacji domu, sprzątaniu i gotowaniu. Z wykształcenia dziennikarka, prowadzi własną działalność, która związana jest od lat z content marketingiem. Miłośniczka dobrej kawy, gier planszowych, seriali i podróży po europejskich miastach. Przekonana jest, że dom powinien być przytulny i zadbany, aby móc w nim przyjemnie odpoczywać po trudnym dniu.
Może Cię zainteresować

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *