Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Piekarniki nowej generacji dbają nie tylko o to, aby przygotowane w nich potrawy były smaczne, ale także i o nasze bezpieczeństwo. Ważnym dodatkiem, który sprawia, że pieczenie jest jeszcze wygodniejsze, jest chłodna szyba w piekarniku. Jak działa taka funkcja i komu szczególnie przypadnie do gustu? Podpowiadamy!
Kupując piekarnik, warto zwrócić uwagę na jego funkcje. Z pewnością przyda się SousVide. To nowoczesny sposób przygotowywania potraw, który polega na kąpieli wodnej w torebkach próżniowych. Efekt? Miękkie, pyszne i soczyste dania bez grama tłuszczu. Do tej pory metoda ta wykorzystywana była głównie w profesjonalnym sprzęcie gastronomicznym, jednak dzięki piekarnikom nowej generacji, już teraz można cieszyć się z niej także w domu. Pomocna jest także termosonda, która monitoruje temperaturę wewnątrz potrawy i dopasowuje do niej ustawienia sprzętu. Dzięki niej niektóre potrawy pieką się nawet kilkanaście minut krócej. To oszczędność czasu i pieniędzy. Nowością na rynku są także piekarniki parowe, które dają możliwość pieczenia oraz gotowania produktów na parze. To jedna z najzdrowszych metod przygotowywania żywności.
Poza automatycznymi funkcjami, które pomagają w codziennym przygotowywaniu posiłków, warto zwrócić także uwagę na inne dodatki, zwłaszcza te związane z bezpieczeństwem. Aby zminimalizować ryzyko poparzenia — zwłaszcza maluchów — wiele rodziców wybiera płyty indukcyjne, które ograniczają możliwość poparzenia się, dzięki temu że pole grzewcze nagrzewa się tylko w miejscu gdzie stoi garnek. Co jednak z piekarnikiem, którego szyba może być gorąca? Na szczęście nie trzeba martwić się także i tym. Najbezpieczniejszym wyborem dla całej rodziny (a także czworonogów) są piekarniki z chłodną szybą. Jak działa ta funkcja?
Większość piekarników z tzw. zimną szybą ma wbudowany specjalny wentylator. Właśnie on oraz kanały wentylujące powodują między szybami stały przepływ powietrza, który uniemożliwia nagrzanie się szybki. Dzięki temu można spokojnie obserwować przygotowywaną w środku potrawę bez ryzyka poparzenia. To samo dotyczy maluchów czy biegających po domu czworonogów. Warto pamiętać jednak, że pojęcie chłodnej szyby może być nieco mylące. Nie można bowiem oczekiwać, że drzwi piekarnika będą bardzo zimne. Szyba bywa ciepła, czasami ma temperaturę pokojową, jednak nigdy nie jest gorąca. To najbezpieczniejsze rozwiązanie.
Wybierając nowy sprzęt, warto więc zwrócić uwagę zwłaszcza na piekarniki z chłodną szybą. Ciekawym produktem jest piekarnik parowy SteamBoost 800 marki Electrolux. To piekarnik nowej generacji, który umożliwia nie tylko tradycyjnie pieczenie np. na termoobiegu, ale także i gotowanie oraz pieczenie na parze. Poza wszystkimi funkcjami niezbędnymi do przygotowania posiłków, urządzenie posiada także tryb szybkiego nagrzewania piekarnika. Pozwala to skrócić czas przygotowania piekarnika do pracy nawet o 40 proc. To więc nie tylko wygodne rozwiązanie, ale także i oszczędne. Krótsza praca piekarnika to niższe rachunki za prąd.
Artykuł powstał w ramach współpracy z marką Electrolux
Zdjęcie: materiał Klienta.