Kuchnia powinna mieć nie tylko estetyczny wygląd, ale również, a może przede wszystkim, praktyczne zastosowanie. O tych cechach świadczą dobrze dobrane blaty. Czas poznać tajniki ich łączenia.
Blaty kuchenne zamawiane na wymiar najpierw są docinane przez producenta, a później, już przy montażu, wymagają odpowiedniego połączenia. Istnieje kilka sposobów, jak tego dokonać, na przykład przy pomocy silikonu, listwy czy specjalnego łącznika. Inną popularną techniką jest łączenie pod kątem prostym, a niektórzy decydują się również na bezlistwowe.
Właściwe połączenie dwóch blatów służy przede wszystkim osiągnięciu jak najlepszej funkcjonalności, stabilności, a także wytrzymałości blatów. Ma wpływ na finalny efekt uzyskany w kuchni. Dodatkowo ważne jest właściwe zabezpieczenie, które pozwoli uniknąć zabrudzenia lub niszczenia powierzchni. W trakcie łączenia trzeba również zadbać o pozostawienie możliwie jak najmniejszej szczeliny. Wykonanie tego zadania właściwą metodą pozwoli osiągnąć wspaniałe rezultaty.
Niektórym listwa może kojarzyć się głównie z przestrzenią przypodłogową w domu, jednak to popularny elementy wykorzystywany także do łączenia blatów w kuchni. Jej zamontowanie polega na przykręceniu jej do blatu przy użyciu odpowiednich wkrętów. Drugi etap to dosunięcie do pierwszego blatu tej części przestrzeni roboczej, która ma znajdować się tuż obok.
To bardzo uniwersalna i tania metoda. Jednak jeśli komuś zależy na tym, aby połączenia były niewidoczne, a kuchnia bardziej minimalistyczna, to raczej nie powinien się na nią decydować.
Połączenie bezlistwowe można stosować w przypadku blatów laminowanych. Niewątpliwie największym plusem tego typu rozwiązania jest duża estetyka. Zrezygnowanie z listew maskujących ma korzystny wpływ na wygląd całej kuchni.
Trzeba jednak pamiętać o zdecydowaniu się na ten typ połączenia w momencie zamawiania lub tuż przed, ponieważ blaty kuchenne muszą być w takim wypadku inaczej docinane. Potrzebne są choćby specjalne otwory do zamocowania złączy, znajdujące się na spodzie blatu, oraz niezbędne do połączenia elementów frezowanie. Wykonanie tego musi cechować się dużą precyzją, dlatego dobrze mieć zaufanego i sprawdzonego wykonawcę mebli.
W związku połączeniem bezlistwowym pojawia się obawa o prawidłową szczelność. Jeśli nie będzie dobrego zabezpieczenia, może pojawić się na przykład problem z wilgocią. Z tego powodu stosuje się dodatkowe sposoby, takie jak złącza do blatów wzmocnione przez specjalny klej poliuretanowy.
Do łączenia blatów kuchennych stosuje się również specjalne łączniki. To podłużne elementy, które pozwalają na złączenie ze sobą dwóch pobliskich blatów. W tym celu potrzebne są porządnie zrobione i odpowiednio od siebie oddalone otwory. Muszą one znajdować się na wewnętrznej stronie blatu. Spokojnie, nie trzeba walczyć z tym samemu. Warto poprosić o ich wykonanie fachowca, który zajmuje się wykonywaniem blatów.
Silikon, który jest substancją uszczelniającą, sprawdzi się zwłaszcza w sytuacji, kiedy blat kuchenny styka się z płytkami ceramicznymi. Zanim zaczniemy pracę, blat należy zabezpieczyć. Doskonale sprawdzi się do tego taśma malarska.
Poza tym trzeba pamiętać o zakupie właściwego rodzaju produktu. Trafionym wyborem będzie silikon sanitarny. Jakie korzyści przynosi ten typ łączenia? Na pewno przemawia za nim łatwość użycia, a także odporność na warunki kuchenne, na przykład wilgoć. Chroni również przed pleśnią.
Jeszcze inną możliwość stanowi połączenie blatów pod kątem prostym. Przed przystąpieniem do pracy trzeba sprawdzić, czy wymiary mebli idealnie do siebie pasują, a następnie odpowiednio je ułożyć. Do połączenia w tej metodzie potrzebne są złącza śrubowe. Aby spoić ze sobą poszczególne elementy równo i precyzyjnie, można posłużyć się specjalnym szablonem. Nie wolno pominąć również uszczelnienia połączeń, które zapobiegnie szybkiemu zużywaniu się i niszczeniu powierzchni kuchennej.
Zdjęcie główne: Jason Briscoe/unsplash.com