Przyjmujesz gości na pyszną kolację albo świąteczne śniadanie? Zastanawiasz się jak podać pieczywo do stołu, aby każdy mógł komfortowo wziąć kromkę dla siebie? Sprawdź nasz krótki poradnik!
Jeśli podajesz pieczywo do stołu, ułóż je w wiklinowym koszyczku lub innym otwartym, stylowym pojemniku, który jest przeznaczony do kontaktu z żywnością. Nawet jeśli nie jest to uroczysta kolacja czy świąteczne śniadanie, udekoruj materiał serwetką. Najlepiej, aby pasowała ona do dekoracji na stole. Serweta pełni też bardzo ważną rolę, a mianowicie, przykryjesz nią pieczywo, aby nie wyschło podczas spotkania.
Pamiętaj o tym, że chleb powinien być pokrojony w kromki, a bułki podaje się w całości. Jeśli chcesz zaserwować chałkę, pokrój ją na skos. Kiedy pieczywo jest elementem głównego dania, możesz nakryć do stołu w taki sposób, aby obok klasycznego talerza znajdował się jeden mniejszy, wraz z nożem do smarowania. Niewykluczone też jest przechowywanie kromki chleba bezpośrednio na głównym talerzu.
Jeśli samodzielnie przygotowałeś chleb i chcesz się nim pochwalić wśród gości, podaj go na drewnianej desce do krojenia i przygotuj odpowiedni nóż. Pamiętaj, aby go wcześniej naostrzyć.