Tapeta w sypialni, zamontowana w salonie za kanapą czy telewizorem, a nawet w przedpokoju nikogo nie dziwi. Wprowadza odrobinę świeżości do wnętrza, często posiada swoją efektowną fakturę oraz dodatkowo ożywia przestrzeń. Jednak często zastanawiamy się, czy jest to dobre rozwiązanie do kuchni? Oczywiście! Musisz jednak wybrać właściwą, a my podpowiemy Ci, czym powinna się charakteryzować!
Tapeta w kuchni zupełnie odmieni jej oblicze. To praktyczny i coraz częściej wybierany sposób, który z powodzeniem wypiera tradycyjne kafelki, ukrywa niedoskonałości i całkowicie odświeża przestrzeń. Wybierając jednak tapetę do tak specyficznego pomieszczenia, jakim jest kuchnia, musimy się trochę nad tym zastanowić, gdyż nie każdy produkt dostępny w sklepie będzie się do tego nadawał.
Decydując się na tapetę w kuchni, musisz zwrócić szczególną uwagę na jej parametry. Niestety wygląd nie może być tutaj głównym wyznacznikiem, którym będziemy się sugerować. Przede wszystkim tapeta do kuchni powinna być odporna na wilgoć, gdyż parujące potrawy czy inne nieprzewidziane zachlapania ścian są tutaj powszechne.
Istotna będzie również odporność na tłuszcz i zmywanie. Zwłaszcza kiedy decydujemy się umieścić ją bezpośrednio nad blatem czy w okolicach kuchenki. W związku z takim sąsiedztwem idealna kuchenna tapeta powinna być również trwała i odporna na zmywanie, szorowanie i różnego rodzaju środki chemiczne, które pomagają nam usuwać brud.
Wszelkie powyższe właściwości posiadają tapety winylowe, dlatego nie bez kozery są często wybierane właśnie do aranżowania kuchennych wnętrz. Ich spód zazwyczaj wykonany jest z papieru, zaś wierzchnia warstwa pokryta została winylem płaskim bądź spienionym. Dostępne są również modele pokryte cienką warstwą folii PCV. Są one stosunkowo proste w montażu, a ich niezaprzeczalnymi zaletami jest odporność na wodę, tłuszcz, ogień, promieniowanie UV, szorowanie, czyszczenie i środki chemiczne, Co więcej, tłumią hałasy. Niegroźne są im tłuste zacieki czy para wodna. Są też proste w utrzymaniu czystości, gdyż wystarczy je osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie przetrzeć wilgotną ściereczką.
Ten typ tapety przypomina odrobinę materiał. Są odporne na ogień, wodę, szorowanie i wszelkiego rodzaju uszkodzenia i zadrapania, tak samo, jak ich winylowe odpowiedniki. Wybierając jednak ten typ, musimy liczyć się z tym, że są one naprawdę trwałe i mogą zostać z nami nawet kilkadziesiąt lat, a w momencie demontażu odchodzą od ściany razem z tynkiem, więc nie obejdzie się wtedy bez większego remontu. Możemy jednak równie dobrze po prostu je przemalować farbą.
Kiedy wspominamy już o tynku, to tapety z włókna szklanego świetnie maskują wszelkie jego niedoskonałości i nierówności. Niestety pomimo faktu, że wydają się wprost stworzone do aranżacji kuchni, są stosunkowo drogim rozwiązaniem.
To najtańsze i najpopularniejsze w innych pomieszczeniach rozwiązanie, które jednak nie do końca jest dopasowane do użytku w kuchni. Nie musimy jednak całkowicie z nich rezygnować. Wystarczy, że papierową tapetę przykryjemy taflą szkła, która ją zabezpieczy. Jeśli tapeta ma udekorować na przykład ścianę nad stołem, nie będzie konieczne jej dodatkowe zabezpieczenie.
Zdj. główne: Christian Mackie/unsplash.com