Weganizm zyskuje coraz więcej zwolenników. Już co drugi Polak uważa, że stosowanie diety roślinnej jest znacznie łatwiejsze teraz, niż 5 lat temu. Raport przeprowadzony przez Pyszne.pl pokazuje, jakie wegańskie potrawy Polacy lubią najbardziej oraz co w diecie roślinnej uchodzi za największe wyzwanie.
Według danych raportu Pyszne.pl główne idee weganizmu są coraz lepiej znane Polakom, zaś najczęstszym powodem przejścia na dietę roślinną są względy zdrowotne – aż 73% wegan w Polsce wybrało ten styl żywienia ze względu na korzystny wpływ diety na zdrowie.
Raport pokazuje, że najchętniej sięgamy po roślinne wersje dań, które już dobrze znamy oraz dania kuchni polskiej w wersji vege, jak pierogi, czy kotlety. Ponad 80% osób lubi hummus, tofu i mleko na bazie roślin, a więcej niż 50% – zamienniki produktów mięsnych i nabiału.
Zdecydowana większość wskazuje, że z codziennej diety najtrudniej byłoby im wyłączyć ser, jogurt i mięso. Polacy chętniej sięgaliby po produkty roślinne także wówczas, gdyby oferowane były w niższych cenach. Ponad 44% osób natomiast do weganizmu mogłaby przekonać gotowa dobrze zbilansowana dieta.
Z których produktów zwierzęcych najtrudniej byłoby zrezygnować Polakom:
65% | żółty ser |
61% | jogurt |
60% | mięso w potrawach |
54% | śmietana |
50% | majonez |
42% | pasztet mięsny |
Veganuary, czyli wegański styczeń, to inicjatywa mająca na celu promowanie weganizmu i zachęca do wypróbowania przez miesiąc diety roślinnej. W tegorocznej polskiej edycji chęć udziału zadeklarowało ponad pół miliona osób. W polskich mediach społecznościowych inicjatywę można śledzić pod hasłem #roślinnystyczeń.
Źródło: Newseria.pl