Artykuł sponsorowany
Żyzna gleba daje roślinom wiele składników mineralnych i odżywczych, które pobudzają je do wzrostu i owocowania. Niestety z każdą kolejną posadzoną rośliną ziemia traci substancje mineralne i jałowieje, przez co staje się złym środowiskiem dla roślin, które przestają w niej rosnąć i się rozwijać. Przekonaj się, czemu służy użyźnianie gleby i dlaczego warto to robić.
Nawożenie gleby jest kluczowe, jeśli chcesz, aby ziemia dawała zdrowe i obfite plony. Na kiepskiej jakości, jałowej glebie nie wyrosną owoce, a jeśli coś urośnie, będą to niesmaczne i skarłowaciałe plony. Z uwagi na fakt, że wiele gleb w Polsce jest złej jakości, do użyźniania gleb stosuje się różnego rodzaju nawozy. Najlepiej sprawdzają się te naturalne.
Nawozy naturalne są ekologiczne i neutralne dla Planety. Dbanie o korzystanie z nawozów przyjaznych dla środowiska jest bardzo istotne w czasach, kiedy obniżenie jakości gleby jest następstwem między innymi działalności człowieka i degradacji środowiska naturalnego. Gleba jest bardzo wrażliwa na suszę i czynniki zewnętrzne, które obniżają jej żyzność. Na przykład monokultura czy ugniatanie przez ciężkie maszyny sprawiają, że konieczne jest częstsze i bardziej intensywne użyźnianie gleby.
Nawozy naturalne tworzone są na bazie składników ekologicznych. Dlatego są zupełnie bezpieczne do stosowania w glebie, która później daje owoce, które mają być wykorzystywane do produkcji żywności. Mając do wyboru nawozy sztuczne i naturalne, warto zawsze wybrać te drugie, które możesz kupić na stronie https://dlaroslin.pl/.
Jest kilka sposobów na to, by użyźniać ziemię nawozami naturalnymi. Granulowane nawozy należy wymieszać z przekopaną, spulchnioną ziemią, a następnie obficie podlać glebę, by granulki mogły się rozpuścić i zadziałać. Jeśli chodzi o nawozy płynne, należy je rozcieńczać i nimi podlewać glebę raz na jakiś czas. Można robić to za pomocą konewki lub wiadra, a na dużych działkach, nawóz można dolać do zbiornika zasilającego system nawadniający. Dzięki temu płynny nawóz dotrze do wszystkich zakamarków ogrodu i zasili glebę w każdym miejscu.
Nawozy własnej roboty, jak kompost czy obornik, należy po prostu rozrzucić po powierzchni uprawnej i przemieszać z ziemią, by produkt dotarł w głębsze warstwy gleby. Z nawozami własnymi należy jednak uważać, ponieważ łatwo je przedawkować, jeśli nie zna się ich koncentracji.
Zdjęcie główne: pexels.com/Binyamin Mellish