Kuchnia jest miejscem, gdzie przygotowujemy posiłki. W czasie pieczenia, smażenia czy gotowania w pomieszczeniu unoszą się różne zapachy i aromaty, które niekoniecznie powinny rozprzestrzeniać się po całym domu. W celu uniknięcia tego warto zamontować nad kuchenką gazową lub płytą indukcyjną okap o dobrym silniku.
Najczęstszym rozkładem pokoi w nowoczesnym budownictwie jest łączenie salonu z aneksem kuchennym. Takie rozwiązanie ma dużo zalet, przede wszystkim jest to duża oszczędność miejsca. Są też jego gorsze strony. Połączenie salonu z kuchnią sprawia, że wszystkie zapachy przygotowywanych dań są od razu odczuwalne w pomieszczeniu. Można temu zapobiec, montując w kuchni okap.
Aktualnie najbardziej praktycznym rozwiązaniem, które nie zaburza estetyki kuchni, jest okap podszafkowy. Dzięki sprytnemu rozwiązaniu można dużą jego część schować w kuchennej szafce, na widoku zostaje tylko panel, dzięki któremu włączamy urządzenie i wybieramy moc ssania. To wspaniałe rozwiązanie, które sprawdzi się zwłaszcza w kuchni, w której zdecydujemy się na górne szafki. Podpowiadamy, na co warto zwrócić uwagę, aby wybrać model dopasowany do naszych potrzeb.
Okap podszafkowy to świetne rozwiązanie zwłaszcza do kuchni o niedużych rozmiarach w której nie ma doprowadzonego komina. Dobrze dobrany sprzęt kuchenny pozwala pozbyć się niepożądanych zapachów oraz oczyszcza powietrze w pomieszczeniu. Jest to szczególnie ważne, gdy coś podczas gotowania pójdzie nie tak i wyczuwalny jest przykry zapach spalenizny.
Okapy podszafkowe są to nieduże urządzenia, które łatwo można ukryć pod stylowymi, kuchennymi szafkami. Zaletą takiego rozwiązania jest również to, że rezygnując z dużego okapu, oszczędzamy sporo miejsca, które możemy wykorzystać na dodatkowe szafki. Warto wiedzieć, że okap podszafkowy pochłania powietrze nasączone zapachami, a nie wyciąga go poza obszar mieszkania jak okap kominowy.
Wybór odpowiedniego okapu to bardzo ważna część projektowania kuchni. Jest to urządzenie, które jest bardzo praktyczne i funkcjonalne, o ile dopasujemy je do naszych potrzeb i wymagań. Szukając idealnego modelu do swojej kuchni trzeba wziąć pod uwagę kilka parametrów. W pierwszej kolejności warto dobrać odpowiednie wymiary nowego okapu, aby był dopasowany do szafki, pod którą będzie zawieszony. Jeśli zamówiliśmy meble na wymiar, warto skonsultować ze stolarzem, jakie rozmiary powinien mieć okap podszafkowy. Najważniejsza jest szerokość, która w standardowych rozwiązaniach mieści się w przedziale między 50 a 60 cm.
Kolejnym bardzo ważnym czynnikiem przy wyborze okapu jest silnik, jakim jest napędzany, inaczej mówiąc, jaką ma wydajność. Im jest większa, tym szybciej i lepiej zostanie oczyszczone powietrze w kuchni. Ten parametr pozwala ustalić do jak dużej kuchni dany model będzie pasować. W mniejszych przestrzeniach nie potrzebna jest aż tak duża wydajność okapu. Wiele osób zwraca uwagę również na głośność urządzenia oraz na klasę efektywności energetycznej.
>> Zobacz też: Jak unowocześnić kuchnię?
Wybór urządzeń elektronicznych nie jest prosty, dlatego warto skorzystać z porad ekspertów. Radzą oni, aby wybierać okapy nieco szersze niż postawiona w kuchni kuchenka czy zamontowana płyta indukcyjna. Warto zwrócić uwagę, jak rozchodzi się para w czasie gotowania posiłków – idzie nie tylko do góry, ale również rozchodzi się na boki. Dlatego powierzchnia okapu powinna być nawet o 10 cm szersza niż powierzchnie miejsca przeznaczonego do gotowania, smażenia czy duszenia potraw.
Okap podszafkowy daje ciekawe możliwości dopasowania go do reszty wyposażenia kuchni. Warto wszystkie sprzęty elektroniczne utrzymać w jednej kolorystyce, aby całość stanowiła spójny zestaw, który ciekawie komponuje się z frontami szafek.