Znudziły Ci się klasyczne grille i chcesz zaskoczyć swoich znajomych lub rodzinę niebanalnym daniem, które z pewnością posmakuje każdemu? W takim razie kociołek myśliwski to idealny wybór właśnie dla Ciebie! Czym jest i jak przygotować w nim wyjątkowo smaczne i pożywne potrawy? O tym piszemy poniżej.
W ostatnim czasie kociołki myśliwskie szturmem podbijają sklepy z akcesoriami grillowymi i ogrodniczymi. Są one niczym innym jak naczyniem wykonanym z żeliwnego materiału z pokrywką, dedykowanym do przygotowywania dań jednogarnkowych. Jak jego nazwa wskazuje, pierwotnie wywodzi się z myślistwa, kiedy to używany był podczas polowań. Wówczas przygotowywano w nim sycące potrawy, które dodawały sił po całym dniu spędzonym na tropieniu zwierzyny.
Kociołek myśliwski jest niezwykle prosty w użyciu – wystarczy ustawić go na palenisku. Żeliwo, z którego jest wykonany, umożliwia gotowanie potraw na otwartym ogniu, bez obaw o uszkodzenie powierzchni. Zastosowany materiał cechuje się doskonałym przewodzeniem ciepła i utrzymywaniem przez długi czas odpowiedniej temperatury potrawy. Natomiast samo czyszczenie kociołka, także nie jest skomplikowane, dlatego że gotowane w nim potrawy praktycznie nigdy nie ulegają przypaleniu. Po zakończeniu użytkowania wystarczy go umyć wodą z płynem do naczyń i będzie gotowy do kolejnego użycia.
Na rynku można znaleźć wiele rodzajów kociołków myśliwskich. Różnią się między sobą głównie budową, a także pojemnością. Wybierając kociołek dla siebie, warto zwrócić uwagę na modele z wkręcanymi nóżkami, które pozwalają na swobodnie ustawienie w palenisku. Ponadto po odkręceniu nóżek kociołek można wykorzystać do gotowania w kuchni lub nawet na grillu. Jeśli chodzi o jego pojemność, standardowe kociołki mieszczą około 5-6 litrów potrawy. Istnieją jednak modele o pojemności sięgającej nawet 20 litrów. Dlatego ich wielkość i pojemność powinno się przede wszystkim dostosować do ilości osób, które będą z nami biesiadować.
Istnieje wiele dań, które można przygotować z wykorzystaniem kociołka myśliwskiego. Jednak my prezentujemy przepis na jedną z najpopularniejszych potraw, która z pewnością posmakuje każdemu.
Do jej wykonanie potrzebne będą:
Ziemniaki oraz marchew obieramy, a następnie kroimy w plasterki o grubości około pół centymetra. Cebule obieramy i kroimy w grubą kostkę, podobnie jak boczek oraz kiełbasę. Z umytej kapusty odrywamy delikatnie liście, a następnie układamy je na dnie kociołka. Kiedy dno jest już zakryte, zaczynamy układać naprzemienne ziemniaki, marchewkę, cebulę, boczek i kiełbasę, aż do wyczerpania składników Pamiętamy przy tym o doprawieniu solą i pieprzem każdej warstwy dania. Tak ułożone składniki delikatnie przygniatamy i kładziemy na nich masło, a następnie przykrywamy liśćmi kapusty. Osłaniamy kociołek pokrywą i szczelnie ją dokręcamy. Wstawiamy całość do ogniska i przysypujemy boki kociołka żarem, tak, aby nabrał on temperatury. Po około godzinie danie jest już gotowe do spożycia.
Ogromną zaletą kociołka myśliwskiego jest to, że możemy w nim przygotować niemal każdą potrawę, od pieczonki, poprzez żeberka, karkówkę czy inne smakołyki, które za każdym razem będą smakować i pachnieć naprawdę wyjątkowo. Poza tym przygotowując danie w kociołkach myśliwskich, nie trzeba do nich zbyt często zaglądać, ponieważ żeliwny materiał zapobiega ich przypaleniu czy przywieraniu do dna. Dzięki temu w ognisku przygotowuje się pożywny posiłek, a gospodarze mają czas na spędzanie czasu z gośćmi.