Wykorzystaj swoją wyobraźnię i zaprojektuj przytulny, elegancki balkon. Jesień kojarzy się z rześkimi temperaturami, zmieniającymi kolor liśćmi i ciepłymi swetrami. Sprawdź, jak ozdobić balkon, werandę lub patio sezonowymi akcentami.
Postaw na stoliku kosz wypełniony różnokolorowymi, jesiennymi liśćmi lub owocami. Możesz też postawić kilka świeczek na małej, stylowej tacy. Jesień zachwyca feerią barw – warto to wykorzystać!
Dodaj teksturę do swojego balkonu lub patio, aby nadać mu przytulny charakter. Poszukaj ciepłych, miłych w dotyku koców i narzut. Na krzesłach możesz położyć eleganckie poduszki w jesienne liście.
Pamiętaj o romantycznym, nastrojowym oświetleniu. Dzięki temu możesz spędzić więcej czasu na balkonie. Poszukaj świec zapachowych, lampionów ogrodowych lub z diodami LED.
Mała mata ogrzeje balkon przynajmniej wizualnie i jednocześnie nada mu jesienny klimat. Wybierz dywaniki ręcznie tkane na krośnie, najlepiej w ziemistych odcieniach. Dzięki temu idealnie dopasują się do otoczenia.
W jesiennych dekoracjach dominują różnobarwne liście. Połącz je z owocami, kasztanami, orzechami włoskimi, jarzębiną, żołędziami, szyszkami lub gałązkami. Możliwości są nieograniczone. Wystarczy wyobraźnia i trochę pieniędzy.
Dynia to jeden z najpopularniejszych symboli tej pory roku. W zależności od tego ile masz miejsca, wybierz malutką lub dużą dynię.
Przy odrobinie czasu i kreatywności możesz stworzyć uroczą, jesienną girlandę, która ozdobi Twój balkon. Najpierw skręć kilka gałązek winorośli i zabezpiecz końce drutem. Przymocuj główki małych słoneczników, chryzantem lub innych odpornych na warunki atmosferyczne kwiatów i liści, a następnie owiń je wokół balustrady. Alternatywnie możesz stworzyć girlandę ze sztucznych liści i żołędzi.
Wyróżnia się bardzo długim okresem kwitnienia i tolerancją na niskie temperatury. Wiele werben może kwitnąć nawet przy pierwszych przymrozkach. Możesz je posadzić w doniczce, pojemniku lub wiszącym koszu. Kolory wahają się od bieli przez jaskrawe czerwienie i głęboki granat po fiolet i róż.
Niebieskie lub fioletowe astry są symbolem jesiennego ogrodu i równie dobrze sprawdzają się w balkonowych doniczkach. Najlepiej rosną w żyznej glebie. Pamiętaj, że ziemia powinna być wilgotna, a nie mokra. Po zakończeniu kwitnienia obetnij łodygi i przechowuj rośliny w szklarni.
Jesteś zagorzałym minimalistą, niezależnie od pory roku? Podczas jesiennej dekoracji balkonu możesz zachować neutralną paletę kolorów. Sięgnij po kapelusze czarownic, figurki kotów i dynie, by stworzyć prostą, inspirowaną Halloween konfigurację. Trzymaj się jednego lub dwóch kolorów.
Jeśli masz duży balkon, zasadź w donicach trawy ozdobne. Bogate odcienie złota, pomarańczu i fioletu doskonale komponują się z drewnianą, rustykalną doniczką.
Chryzantemy definiują jesień. Cieszą się dużą popularnością w różnych zakątkach świata. Dostępne są w wielu kolorach i rosną w prawie każdym klimacie. Wyróżniamy zarówno gatunki jednoroczne, jak i wieloletnie. Spodobają się nie tylko zaawansowanym, ale też początkującym ogrodnikom.
Nawłoć kwitnie od późnego lata do jesieni. Możesz ją uprawiać w doniczkach. Świetnie komponuje się z paprociami, trawami ozdobnymi i innymi jesiennymi kwiatami.
Podczas dekoracji balkonu zwróć też uwagę na rozchodnik. Może przetrwać mrozy, pełne słońce i silny wiatr. Roślina wieloletnia najlepiej radzi sobie w wysokich temperaturach i żyznej, przepuszczalnej, średnio wilgotnej glebie.
Jeżeli po raz pierwszy sadzisz na balkonie zioła, przygotuj: glebę, nawóz organiczny, doniczki, łopatkę, konewkę, wiszące kosze i rękawice ogrodnicze. Poszukaj doniczek w różnych rozmiarach. Powinny mieć otwór na dnie, by sprawnie odprowadzać wodę. Najlepiej sprawdzą się gliniane, plastikowe lub ceramiczne doniczki. Jeśli masz więcej miejsca, sięgnij po drewniane modele.
Umieść zioła w najbardziej nasłonecznionej części balkonu. Częste podlewanie jest równie ważne. Poszukaj nawozów powoli uwalniających składniki odżywcze. Niektóre zioła możesz przycinać, by przyspieszyć ich wzrost. Najlepiej sprawdzą się gatunki wieloletnie, takie jak melisa lekarska, mięta, tymianek, rozmaryn, lebiodka i oregano.