Marzysz o tym, by zorganizować imprezę? Przygotowujesz listę gości, wybierasz playlistę i szykujesz przepyszne przekąski. Masz mało czasu i szukasz inspiracji? Sprawdź nasze propozycje na smakołyki last minute!
Zestaw ze słodkich ziemniaków i ciecierzycy jest niezwykle pożywny. Na pewno pozytywnie zaskoczy Twoich gości! Słodkie ziemniaki są pełne błonnika oraz witaminy A i C. W połączeniu z ciecierzycą otrzymujesz dodatkowe źródło białka. Dodatkowo ciecierzyca zawiera dużo żelaza, kwasu foliowego i manganu, czyli minerałów, które pomagają zachować energię przez cały dzień.
Składniki:
Przygotowanie:
Obierz słodkiego ziemniaka. Następnie pokrój go w kostkę i piecz w piekarniku w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 45 minut do godziny (dopóki nie zmięknie). W międzyczasie zmiksuj ciecierzycę, oliwę z oliwek, sok z tahini, czosnek, cytrynę i przyprawy w robocie kuchennym. Kiedy słodki ziemniak będzie już gotowy, wrzuć go do robota i zmiksuj.
Zmień swoje ulubione danie w uroczą przystawkę. Przygotuj: 110 gramów makaronu spaghetti, spray przeciw przywieraniu, 2 duże białka jaj, ¼ łyżki drobno startego parmezanu (i więcej do podania), ¼ rozdrobnionej mozzarelli, 24 gotowe klopsiki, 1 łyżka sosu bolognese i sól koszerną.
Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i wypłucz. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Posmaruj foremki do muffinek sprayem przeciw przywieraniu. W średniej misce wymieszaj białka i ¼ łyżeczkę soli. Wymieszaj z sosem, a następnie dodaj parmezan i mozzarellę. Umieść 1 czubatą łyżkę makaronu w każdej formie do muffinek. Naciśnij makaron na środku i po bokach, aby utworzyć gniazdko. Piecz na złoty kolor, przez 12-15 minut. Przenieś gniazdka na talerz.
Teraz podgrzej klopsiki zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie wlej sos bolognese. Przykryj każde gniazdko 1 klopsikiem i posyp parmezanem.
Gwarantujemy, że pokochasz świeżość pietruszki i tymianku w tych małych pieczarkach nadziewanych serkiem śmietankowym. Przygotuj: 16 dużych świeżych pieczarek, 1 opakowanie (225 gramów) miękkiego serka śmietankowego, 1 szklankę startego parmezanu, 1 łyżkę posiekanej świeżej pietruszki, 2 łyżeczki mielonego świeżego rozmarynu, 2 łyżeczki mielonego świeżego tymianku, 1 łyżeczkę sosu Worcestershire, szczyptę zmielonej gałki muszkatołowej i ⅛ łyżeczki pieprzu.
Usuń łodygi z pieczarek i odłóż je na bok (możesz je wyrzucić lub wykorzystać do innego przepisu). W małej misce ubij ser śmietankowy, ¾ szklanki parmezanu, zioła, sos Worcestershire, gałkę muszkatołową i pieprz. Nałóż po jednej łyżce na każdą pieczarkę. Ułóż na wyłożonej folią blasze do pieczenia. Posyp parmezanem. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza i włóż pieczarki. Piecz je 8-10 minut, dopóki nie zmiękną. W razie potrzeby posyp je natką pietruszki.
Twoi goście na pewno pokochają tę przekąskę. Ten kremowy mrożony mus to mieszanka gotowej do spożycia Margarity i bitej polewy. Udekoruj pokruszonymi precelkami i solą koszerną, by podkreślić słodki i słony smak.
Potrzebujesz: 1 puszki słodzonego skondensowanego mleka, ½ szklanki gotowej mieszanki koktajlowej “Margarita Orange/Lemon”, 1 łyżki cukru, 1 – ½ łyżeczki startej skórki z limonki, 1 łyżki soku z limonki, 5 kropli zielonego barwnika spożywczego (opcjonalnie), 230 ml bitej śmietany, ⅓ szklanki drobno pokruszonych precelków, 4 łyżeczki roztopionego masła, 1 łyżki cukru oraz plasterków limonki.
Połącz pierwsze pięć składników i dobrze wymieszaj. W razie potrzeby dodaj zielony barwnik spożywczy. Włóż rozmrożoną, ubitą śmietanę, a następnie połącz polewę z preclami, masłem i cukrem. Przełóż mieszankę do 6 szklanek, na wierzchu połóż 1 łyżkę precelków. Zamroź, by stwardniała, na około 4-6 godzin. Podawaj przekąskę z plasterkami limonki.
Bardzo ciekawy blog, rzeczowy i wyważony. Od dzisiaj zaglądam regularnie i subsbskrybuje kanał RSS. Pozdrowienia 🙂